Totaal aantal pageviews

dinsdag 19 maart 2013

De druk van het móéten

Voor veel verkopers zal het een herkenbare situatie zijn: het einde van het jaar is in zicht en er moet nog heel wat gebeuren voordat je je target behaalt. Het target, waar je je vooraf vol overtuiging aan gecommiteerd hebt, waarvoor je echt álles overboord hebt gezet. De werkstress, die je normaal niet voelt ook al maak je weken van 80 uur, begint toe te slaan. In elke sales meeting wordt nog eens benadrukt dat je de lopende trajecten écht op tijd moet afsluiten met een deal. De druk van je baas neemt toe, net als het aantal telefoontjes dat je van hem buiten werktijd mag ontvangen. Op congressen en beurzen kom je je concullega's tegen en het lijkt hen allemaal wél voor de wind te gaan.

Tegenslagen komen onverwachts om de hoek kijken. Dat ene acquisitiegesprek waar je target reddende deal uit voort had moeten komen wordt op het allerlaatste moment afgezegd, langlopende onderhandelingen dreigen op niks uit te draaien of op die ene prospect die je een offerte hebt gestuurd waarin je je ziel en zaligheid hebt gestopt, wijst je aanbieding resoluut af. Elke handeling die je verricht, pakt verkeerd uit. Je begint te twijfelen aan je eerdere handelen, hoe heb je hier toch verzeild in kunnen raken? De hele wereld lijkt je tegen te werken in het halen van je doelen. Je krijgt de neiging om je verantwoordelijkheden naast je neer te leggen, het is nu toch verdomme niet meer míjn schuld?

Hetzelfde gevoel zal nu ook overheersen binnen de club PSV. Bij het bestuur, de hoofdcoach, maar vooral bij de spelers. Dick Advocaat werd aangesteld als trainer, Mark van Bommel keerde terug als aanvoerder. Deze twee moesten het topsportklimaat en de bijbehorende winnaarsmentaliteit terugbrengen naar Eindhoven. Na 4 jaar zonder landstitel, moest en zou in het jubileumjaar 2013 de schaal terugkeren naar Eindhoven. Niks anders telt. De Europa League niet, continuïteit in de vorm van de jeugdopleiding niet, sympathie van de buitenwacht niet, nee zelfs de sympathie van de eigen aanhang die de mogelijkheid om dagelijks naar de training te komen kijken is ontnomen niet. Die volledige focus op dat ene target zou PSV goed moeten doen, nu kon het toch niet meer fout gaan?

Inmiddels nadert het seizoen zijn einde en PSV heeft het kampioenschap theoretisch nog in eigen hand. Maar de incidenten die sinds de winterstop hebben plaatsgevonden zijn tekenend. PSV staat onder hoogspanning, de kampioensstress slaat toe en dat doet gekke dingen met de spelers. De bewijsdrang van Erik Pieters na maanden van blessureleed, leverde hem in een klap een nieuwe blessure op. Jeremain Lens gaf onder het oog van de camera's in de catacomben van de Kuip een hele nieuwe betekenis aan het begrip shirtje ruilen. Zelfs Mark van Bommel liet zich even gaan tegen een speler van Heerenveen en homo emancipathie in het algemeen.

Een onschuldige botsing tussen twee kabouters op het veld van het Philips Stadion afgelopen zaterdag, resulteert nu in de volgende schorsing van een PSV speler. Het is niet gek dat PSV-ers, zowel spelers als supporters, het idee hebben gekregen dat de PSV spelers "gezocht" worden. In feite was er niet veel aan de hand. Mertens liet nota bene zélf het spel stilleggen nadat Rodney Sneijder tegen zijn elleboog was aangelopen. Dit werd overigens niet vermeld in alle tv programma's en kranten waar het incident nog eens werd aangehaald.

Was Rodney een volgroeide man van 1,85 meter geweest, dan had Mertens hem met zijn arm ter hoogte van zijn navel geraakt. Dat de KNVB hem nu schorst voor 2 wedstrijden, is tekenend voor de algemene opinie die heerst over het onder druk staande, kampioen móéten wordende PSV van dit seizoen. PSV is net een aangeschoten verkoper die zijn targets niet dreigt te halen. 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten